Biografie

Biografie

Hallo! Mijn naam is Danaïd Prinsen.               15960_563723003666810_1034371771_n

Ik ben geboren op 20 augustus 1997 net als mijn iets jongere tweelingbroertje. Ik kon op hele jonge leeftijd al lopen en mijn ouders konden mij maar moeilijk bijhouden. Ik was een ontzettend actief kind en het woord ‘stilzitten’ kende ik maar slecht.

Ik heb eerst een aantal jaar aan ballet gedaan. Daarna ben ik er achter gekomen dat ik atletiek toch leuker vond! Na vele jaren meerkamp gedaan te hebben, kwam ik erachter dat mijn hart toch echt bij het hardlopen lag. De 600 meter vond ik het allerleukste en ook crossen deed ik erg graag.

Op 11-jarige leeftijd werd ik gevraagd om deel te nemen aan de loopacademie. Deze loopgroep was een onderdeel van het Werkman College. Deze groep trainde, drie keer in de week voor schooltijd, onder leiding van Guido van Weeren. Hier is mijn droom ontstaan. Vanaf toen wist ik dat ik maar één ding wou: In de voetsporen van Ellen van Lange treden.

 

2012:

Het jaar van meer motivatie, beter trainen en het zetten van enorme stappen.

Ik ging harder lopen, was gemotiveerder dan ooit en had stiekem een klein beetje zelfvertrouwen gekregen.

Het begon met winst op het NK Indoor. Voor het eerst startte ik indoor op de 800 meter, zonder verwachtingen en opkijkend tegen de rest. Van kop af aan kwam ik als eerste over de finish. Zo won ik mijn eerste NK.

Hierna volgden meer wedstrijden en meer medailles:

  • Goud NK Outdoor junioren B 800 meter (als C-junior).
  • C spelen goud 600 meter en 1000 meter + plaatsing C interland.
  • Interland winst 800 meter en winst voor team Nederland.
  • NK Cross (laatste wedstrijd als c junior) goud op de 2900 meter.
  • NK Cross zilver internationaal op de 2900 meter.
Een geweldig goed jaar en 6 gouden NK medailles.
nk indoor 2012
nk indoor 2012

 

2013:

Het jaar van veranderingen, mogelijkheden en onbezonnen wedstrijden.

2013 was anders. Ik was beter en was op weg naar het verwezenlijken van mijn dromen. Als hoofddoel dit jaar had ik de EYOF (European Youth Olympic Festival).

NK SENIOREN:

Mijn eerste belangrijke wedstrijd van 2013. Ik liep een dik pr in de series en mocht ineens door naar de finale!! De volgende dag was het tijd om de finale te lopen en met meer motivatie dan ooit ging ik mijn warming-up in. Met in mijn hoofd: “Ik ben gewoon al achtste van Nederland.”

Met gezonde zenuwen startte ik en kwam ik ineens op kop te lopen. Na 500 meter kwamen twee vrouwen mij al voorbij. Ik liep op mijn eigen tempo door. Ik liep toen op de 3e plek, zette mijn eindsprint in en vocht voor om mijn positie te behouden. Ik kwam steeds dichter bij de eerste twee vrouwen en samen gingen we de finish over. IK WAS 2e VAN NEDERLAND! Met een tijd die vijfhonderdste verwijderd was van het Nederlands record voor B junioren.

NK JUNIOREN:

Ik werkte het hele seizoen toe naar de EYOF. Voor deelname had de limiet al gehaald. Ik moest alleen nog het NK B-junioren winnen. Ik besloot de 400 en 800 meter te doen. Na goud op de 800 moest ik meteen door naar de callroom. Dat is de plek waar iedereen twintig minuten voor zijn looponderdeel aanwezig moet zijn). De series 400 meter waren gelijk na de finale 800. Ik plaatste mij ook voor de finale 400! In deze finale was ik niet de enigste die de limiet gelopen had. Ook werd ik verslagen, maar eenmaal goud en eenmaal zilver mochten mee naar huis.

EYOF:

Mijn eerste toernooi die helaas (of toch niet helaas) in Nederland plaatsvond. Ook werd de EYOF de eerste keer van twee harde races achter elkaar, het eerste moment van teveel zenuwen en mijn tweede keer in oranje kleding. Ik pakte mijn eerste, bronzen Europese medaille.

Lees hier later meer over in mijn blog 😉

Fotograaf Herman Vrijhof

 

2014-2015:

De jaren van teleurstellingen, blessures, maken van moeilijke beslissingen, verhuizen, en mijn nieuwe stap.

Het jaar 2014 begon best goed met het halen van 2 keer goud op het NK Indoor op de 400 en 800 meter. Daarna ging het minder. Tijdens mijn trainingsstage in Portugal raakte ik geblesseerd aan mijn voet en heb ik het hele jaar bijna geen wedstrijden meer kunnen doen.

Het jaar 2015 begon wat minder na een ongeluk twee weken voor het NK senioren. Daardoor kwam ik niet fit aan de start. Het NK Junioren ging wel erg goed met twee keer goud (400 en 800). Ik had voor het eerst tranen van blijdschap (o, wat was ik zenuwachtig voor dit NK).

 

foto Erik van Leeuwen

 

 

 

Na een paar outdoor wedstrijden liep het toch niet echt lekker. Ik kampte met gezondheidsproblemen die ik niet op de rails kreeg. Ik heb besloten toen om op het NK 400 meter te focussen en een limiet-poging op de 4 x 4 te doen. Deze liepen we helaas mis op 34-honderdste.

Na het NK besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe stap in mijn leven. Ik wil 100 procent voor mijn sport gaan en daarom ben ik verhuisd naar Arnhem om hier, op Papendal, bij de bondscoach Grete Koens te gaan trainen. Een nieuw begin, nieuwe kansen, een nieuwe visie en een nieuwe groep gaan er hopelijk voor zorgen dat ik steeds dichter bij mijn droom kan komen.

2016:foto Erik van Leeuwen

2016 werd dus ook de start van mijn meer jaren plan. Ik ging trainen op Papendal en hier werkten we alleen maar aan mijn basis, ik moest belastbaar worden. Ik train nu al weer sinds september 2015 aan één stuk door. Ik ben fitter en beter dan ooit en loop weer persoonlijke records. Ik won op het Nederlandse kampioenschap indoor voor A-junioren de 800 meter en werd 4e bij het NK senioren,achter 3 hele sterke vrouwen die ik volgend jaar wil verslaan. Ik ging verstandiger trainen en hier sta ik nu. Met heel veel dromen en een 4 jaren plan voor op mijn weg naar een duidelijk doel Tokyo 2020.

 

Volg jij mijn avontuur?

x Danaid